Έξυπνα Κτίρια

Σε ένα κτίριο με συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση υπάρχουν πολλά συστήματα τα οποία συνυπάρχουν μέσα στο κτίριο, αλλά το κάθε ένα λειτουργεί και διαχειρίζεται ξεχωριστά από τον/τους χρήστη/ες του κτιρίου. Αυτά τα συστήματα υπάρχουν σε κάθε κτίριο και μπορεί να υλοποιούνται με κάποιο αυτοματισμό ή χειροκίνητα σε μια συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση. Παραδείγματα τέτοιων συστημάτων είναι:

 • Σύστημα Φωτισμού
 • Σύστημα Σκίασης
 • Σύστημα Κλιματισμού
 • Σύστημα Συναγερμού
 • Σύστημα Ψυχαγωγίας

Ανάλογα την φύση και την χρήση του κτιρίου, οικία, ξενοδοχείο ή κτίριο γραφείων, μπορεί να υπάρχουν και πολλά άλλα συστήματα, πέραν των βασικών που αναφέρθηκαν, τα οποία επίσης υλοποιούν κάποιες λειτουργίες του κτιρίου. Όπως για παράδειγμα:

 • Κλειστό σύστημα καμερών CCTV
 • Σύστημα μηχανοστασίου πισίνας
 • Σύστημα κεντρικού κλιματισμού
 • Σύστημα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης
 • Σύστημα Door – Access δωματίων Ξενοδοχείου ή εταιρείας
 • Room Service – Clean Up My Room Ξενοδοχείων
 • Σύστημα διαχείρισης ενέργειας
 • Σύστημα Αυτοπαραγωγής Ενέργειας – Net Metering
 • Άλλα συστήματα

Όλα τα παραπάνω συστήματα μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα συμβατικό κτίριο, ανάλογα με την χρήση του και τις επιθυμίες του χρήστη. Κάθε ένα από τα συστήματα όμως θα εκτελεί την λειτουργία του αυτόνομα και αυτό από την φύση του θέτει κάποια όρια στις δυνατότητες που μπορεί να έχει συνολικά το κτίριο.

Αν όλα αυτά τα συστήματα αντί να λειτουργούν αυτόνομα και να υλοποιούν τη λειτουργία τους μόνο, συνεργάζονταν μεταξύ τους, τότε θα μπορούσε το κτίριο να χρησιμοποιεί δεδομένα που ανιχνεύει το ένα σύστημα, για να υλοποιήσει καλύτερα την λειτουργία κάποιου άλλου συστήματος. Επίσης, το κτίριο θα μπορεί να έχει κεντρικό έλεγχο και πολλά άλλα…!

Αυτό ακριβώς είναι λοιπόν ένα Έξυπνο Κτίριο – Smart Buildingείναι η επόμενη γενιά των συμβατικών κτιρίων. Όλες οι λειτουργίες που υπάρχουν σε ένα κτίριο και σήμερα, ασχέτως πόσο σύγχρονες ή παλιές είναι, συνυπάρχουν σε ένα σύστημα κτιριακού αυτοματισμού, συλλέγοντας και ανταλλάσσοντας πληροφορίες, για την κατάσταση του κτιρίου, του καιρού, των επιθυμιών των χρηστών του κτιρίου, αυξάνοντας έτσι φοβερά τις δυνατότητες του κτιρίου. Όλο αυτό έχει κυρίως σαν αποτέλεσμα την αύξηση της αισθητικής, της άνεσης και της ασφάλειας που νιώθει ο χρήστης στο κτίριο, μέσω της αυτοματοποίησης και εύκολης διαχείρισης πολλών λειτουργιών.

Αυτό βεβαίως είναι μόνο η αρχή των δυνατοτήτων ενός Έξυπνου Κτιρίου, καθώς περιγράφηκαν τα οφέλη των κλασσικών συστημάτων σε σύστημα Έξυπνου Κτιρίου. Όμως, υπάρχουν και πολλές άλλες δυνατότητες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν σε μία συμβατική ηλεκτρική εγκατάσταση κτιρίου. Τέτοια οφέλη περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω, ανάλογα την χρήση του κτιρίου, οικία, ξενοδοχείο ή κτίριο γραφείων.

Εφαρμογές Έξυπνης Οικίας

Το σπίτι στη νέα του μορφή!

Ένα " Έξυπνο Σπίτι " είναι ένα σπίτι που προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών του και διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Ένα τέτοιο σπίτι βοηθά εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να ζείτε στο σπίτι σας ξεχωριστές εμπειρίες με άνεση και ασφάλεια.

Εφαρμογές Έξυπνου Γραφείου

Η αποδοτικότητα που χρειάζεστε στο γραφείο!

Στον χώρο εργασίας οι σύγχρονοι άνθρωποι περνούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του συνολικού χρόνου της ημέρας τους,  έτσι είναι πολύ σημαντική η ποιότητα του για αυτούς. Όπως κάθε Έξυπνο κτίριο, έτσι και ένα Έξυπνο Γραφείο, σχεδιάζεται ώστε να διασφαλίζει την άνεση και την ασφάλεια των εργαζομένων, τη διευκόλυνση της εργασίας τους και την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου.

Εφαρμογές Έξυπνου Ξενοδοχείου

Η λύση στις ανάγκες των σύγχρονων πελατών !

Το Ξενοδοχείο σήμερα είναι μια πολύπλοκη εγκατάσταση που υπερβαίνει τον παραδοσιακό του ρόλο να παρέχει ένα μέρος μόνο για κατάλυμα. Στοχεύει όλο και περισσότερο στην κατεύθυνση προσφοράς κατάλληλου περιβάλλοντος για εργασία, ξεκούραση και σωματική ευεξία.

ΚΝΧ: Το παγκόσμιο πρότυπο για Οικιακό και Κτιαριακό έλεγχο

Το ΚΝΧ είναι το πρότυπο κτιριακού αυτοματισμού που έχει επικρατήσει παγκοσμίως. Εφαρμόζεται στα πιο σύγχρονα κτίρια σε 190 χώρες του πλανήτη, δημιουργώντας εκπληκτικές λύσεις κτιριακού αυτοματισμού, με προϊόντα από 490 πιστοποιημένους κατασκευαστές.