Έξυπνο Ξενοδοχείο – Smart Hotel

Το ξενοδοχείο σήμερα είναι μια πολύπλοκη εγκατάσταση που υπερβαίνει τον παραδοσιακό του ρόλο να παρέχει ένα μέρος μόνο για κατάλυμα. Στοχεύει όλο και περισσότερο προς την προσφορά κατάλληλου περιβάλλοντος για εργασία, ξεκούραση και σωματική ευεξία.

Οι παλιές συμβατικές λογικές διαχείρισης εγκαταλείπονται υπέρ των σύγχρονων προηγμένων τεχνολογικά λύσεων που μπορούν να καλύψουν τις διαφορετικές και αυξανόμενες ανάγκες του επισκέπτη.

Ένα Έξυπνο Ξενοδοχείο σχεδιάζεται με σκοπό να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία διαμονής και εξυπηρέτησης στον επισκέπτη. Η άμεση διαχείριση χώρων και λειτουργιών από το Check In έως το Check Out συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην δημιουργία τέτοιων συνθηκών ξεχωριστής εμπειρίας διαμονής. Παράλληλα, επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αφού οι λειτουργίες του ξενοδοχείου υλοποιούνται «έξυπνα», όταν είναι χρήσιμες για τον επισκέπτη του δωματίου.

Πλήρης διαχείριση δωματίου:

Στο Έξυπνο Ξενοδοχείο δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης του κάθε δωματίου ξεχωριστά από τη ρεσεψιόν. Το προσωπικό της ρεσεψιόν έχει συνεχή εικόνα της κατάστασης του κάθε δωματίου (καταλαμβάνεται/άδειο), του φωτισμού, της θερμοκρασίας, των ηλεκτρικών συσκευών και ενδείξεων όπως Make Up My Room και Do Not Disturb. Τα ξενοδοχειακά συστήματα και συσκευές μπορούν να ελεγχθούν από τη ρεσεψιόν με το πάτημα ενός κουμπιού, υλοποιώντας σενάρια ή μεμονωμένες λειτουργίες. Πιο συγκεκριμένα

Άμεση διαχείριση δωματίου από την άφιξη έως την αποχώρηση του επισκέπτη:
 • Αυτόματη ρύθμιση θερμοκρασίας δωματίου κατά το CheckIn και Check Out του επισκέπτη.

- Η τιμή της θερμοκρασίας Δωματίου ρυθμίζεται αυτόματα στο επιθυμητό επίπεδο άνεσης κατά το Check In του πελάτη και το δωμάτιο είναι έτοιμο να δεχθεί τον εκάστοτε πελάτη, χωρίς να χρειάζεται να επέμβει χειροκίνητα για τον κλιματισμό του χώρου.

- Ο κλιματισμός του δωματίου απενεργοποιείται αυτόματα κατά το Check Out του επισκέπτη.

 

 • Απομακρυσμένος έλεγχος και χειρισμός σε όλες ή επιμέρους από τις λειτουργίες του δωματίου από τη ρεσεψιόν. Δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης ολόκληρων σεναρίων για το δωμάτιο από την ρεσεψιόν κατά την άφιξη, την περίοδο διαμονής και την αποχώρηση του επισκέπτη.

 

Σενάριο άφιξης επισκέπτη (Check In): Σε αυτό το σενάριο θα μπορούσαν να ενεργοποιούνται όλες οι λειτουργίες του δωματίου όπως ο φωτισμός, το σύστημα κλιματισμού, οι ηλεκτρικές περσίδες ή τα ηλεκτρικά ρολά κ.ά.

Σενάριο υποδοχής επισκέπτη (Welcome): Σε αυτό το σενάριο μπορούν να υλοποιούνται οποιεσδήποτε λειτουργίες του δωματίου είναι επιθυμητό. Για παράδειγμα:

 • Η τιμή της θερμοκρασίας Δωματίου ρυθμίζεται αυτόματα σε προ-ρυθμισμένο επίπεδο άνεσης.
 • Τα ηλεκτρικά ρολά ή οι ηλεκτρικές περσίδες ανεβαίνουν, ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος φυσικός φωτισμός για την υποδοχή του πελάτη στο Δωμάτιο.
 • Όταν ο πελάτης εισέλθει στο Δωμάτιο, τότε ο κατάλληλος φωτισμός για την υποδοχή του επισκέπτη είναι ήδη ενεργοποιημένος. Με το σύστημα οπτικοποίησης του δωματίου και με χρήση ανιχνευτή παρουσίας στο δωμάτιο, η ρεσεψιόν γνωρίζει κάθε στιγμή εάν ο πελάτης βρίσκεται εντός ή εκτός δωματίου.

 

 • - Σενάριο βραχυχρόνιας αποχώρησης του επισκέπτη από το δωμάτιο (Guest-Left): Αυτό το σενάριο ενεργοποιείται, όταν ο πελάτης αποχωρεί από το δωμάτιο και μετά από τον χρόνο που θα έχει καθοριστεί από τον Διαχειριστή. Με αυτό το σενάριο όλες οι πρίζες, ο φωτισμός , το σύστημα Ψύξης / Θέρμανσης θα τεθούν εκτός λειτουργίας ή το σύστημα HVAC θα τεθεί στο επίπεδο λειτουργίας που επιθυμεί ο Διαχειριστής του συστήματος.

 • - Σενάριο αποχώρησης επισκέπτη (Check-Out): Το σενάριο αυτό υλοποιείται κατά την αποχώρηση του πελάτη από το Ξενοδοχείο (Check-Out). Κατά το σενάριο αυτό μπορούν να απενεργοποιούνται άμεσα όλες οι λειτουργίες του Δωματίου και έτσι να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας και άμεση ενεργειακή αναβάθμιση του Ξενοδοχείου. Το σενάριο αυτό θα μπορούσε να απενεργοποιείται ξανά μόνο όταν εισέρχεται στο δωμάτιο το προσωπικό του Ξενοδοχείου για τις υπηρεσίες καθαρισμού του Δωματίου και προετοιμασίας του για την υποδοχή του επόμενου επισκέπτη.

 • Εξοικονόμηση ενέργειας με φώτα, κλιματισμό και έλεγχο θέρμανσης. Η θέρμανση/ψύξη μεταβαίνει αυτόματα σε οικονομικό επίπεδο, εάν το παράθυρο είναι ανοιχτό ή ανάλογα με την κατάσταση του δωματίου (κατειλημμένο/άδειο).

 • Δυνατότητα άμεσης λήψης σημάτων δυσλειτουργίας του συστήματος ή βλάβης (Alarms), όπως για παράδειγμα, βλάβη του συστήματος κλιματισμού ή του ζεστού νερού χρήσης, διαρροή νερού κ.ά. Μέσω της οπτικοποίησης λειτουργίας του κάθε δωματίου στη ρεσεψιόν, το προσωπικό και ο Διαχειριστής μπορούν να γνωρίζουν άμεσα την κατάσταση του κάθε δωματίου, όπως αναφέρθηκε, αλλά και την καλή λειτουργία των συστημάτων τους.

 • Δυνατότητα της ρεσεψιόν άμεσης λήψης αιτημάτων από τους επισκέπτες, όπως για παράδειγμα:

- Ένδειξη Do Not Disturb.

- Ένδειξη Make Up My Room, επειδή η ρεσεψιόν μπορεί να γνωρίζει πότε ο επισκέπτης έχει φύγει, μπορεί να ειδοποιήσει το προσωπικό καθαρισμού και να πραγματοποιήσει τότε τον καθαρισμό, προσφέροντας πολύ πιο εύκολη διαχείριση των δωματίων από το προσωπικό, εξασφαλίζοντας παράλληλα ικανοποιημένους πελάτες.

- Αίτημα του επισκέπτη για Room Service.

- Αίτημα κλήσης μεταφορικού μέσου π.χ. ταξί ή λεωφορείου.

- Ειδοποίηση έκτακτης ανάγκης επισκέπτη (SOS Alarm), για άμεση επέμβαση του προσωπικού και μέριμνα για όποια κατάσταση έχει προκύψει.

 • Πλήρης διαχείριση και εποπτεία λειτουργίας εσωτερικών και εξωτερικών πισινών, SPA και Jacuzzi των δωματίων και συμμετοχή τους σε σενάρια του δωματίου.

  H θερμοκρασία της πισίνας, του Jacuzzi ή του SPA, ο φωτισμός, οι αντλίες ανακυκλοφορίας και υδρομασάζ, ο έλεγχος καλύμματος κ.ά. μπορούν να ελέγχονται κεντρικά από τη ρεσεψιόν και να συμμετέχουν σε σενάρια. Επίσης, μπορεί να ελέγχεται η καλή λειτουργία αυτών και άλλων συστημάτων των δωματίων από το τμήμα συντήρησης του ξενοδοχείου σε πραγματικό χρόνο μέσω κεντρικής οπτικοποίησης σε Η/Υ, όταν τα συστήματα τίθενται από τη ρεσεψιόν ή τον επισκέπτη σε λειτουργία.

Ο επισκέπτης σας απολαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του δωματίου του:
 • Το κάθε Δωμάτιο είναι πλήρως ελεγχόμενο μέσω της δικής του ηλεκτρονικής συσκευής π.χ. tablet, με εφαρμογή (Android, iOS, Windows) οπτικοποίησης του δωματίου και των λειτουργιών αυτού.

 • Οι επιτοίχιοι πίνακες και οι φυσικοί διακόπτες είναι πρόσθετες επιλογές για τον έλεγχο του δωματίου.

 • Ψυχαγωγία: Τηλεόραση και έλεγχος μουσικής από την ίδια εφαρμογή διαχείρισης του δωματίου.

Ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας με χρήση σκηνών
 • Σκηνή "Καλωσόρισμα Επισκέπτη":

Ενεργοποιείται από τη ρεσεψιόν, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω. Καθώς οι επισκέπτες μπαίνουν στο δωμάτιο για πρώτη φορά, ανάβουν συγκεκριμένα φώτα του δωματίου σε κατάλληλη ένταση, παίζει μουσική στο σύστημα ήχου, ενώ στην οθόνη χειρισμού του δωματίου (εάν υπάρχει) ή στην τηλεόραση εμφανίζεται ένα εξατομικευμένο μήνυμα καλωσορίσματος στη γλώσσα του επισκέπτη.

 • Σκηνή "Χαλάρωση Επισκέπτη":

Κατά την οποία ρυθμίζεται ο φωτισμός του καθιστικού του δωματίου σε ανάλογα επίπεδα χαλάρωσης, ανοίγει το σύστημα ήχου και παίζει μουσική, ενώ μπορεί να συμμετέχει και ο φωτισμός της πισίνας του δωματίου (εάν υπάρχει) στο σενάριο.

 • Σκηνή "Καληνύχτα":

Κατά την οποία όλα τα φώτα σβήνουν, ο κλιματισμός μπαίνει σε “Quite Mode” και ανάβει το φωτάκι νυκτός.

 • Σκηνή "Αφύπνιση Επισκέπτη":

Κατά την οποία σταδιακά ανοίγουν τα ρολά των παραθύρων και οι κουρτίνες και ενεργοποιείται η μουσική στο σύστημα ήχου.

 • Τέλος, μπορεί να συμπεριληφθεί όποιο άλλο σενάριο επιθυμεί ο Διαχειριστής, ανάλογα με το είδος του ξενοδοχείου και τις υπηρεσίες του, με στόχο την βελτιστοποίηση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Πλήρης διαχείριση κοινόχρηστων χώρων και αιθουσών:

Σε ένα ξενοδοχείο ο επισκέπτης περνά αρκετό από τον χρόνο του, εκτός του δωματίου του, στους διάφορους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, όπως στον χώρο της πισίνας, το εστιατόριο, τον συνεδριακό χώρο κ.ά. Επίσης, υπάρχουν χώροι όπως οι διάδρομοι, το πάρκινγκ και ο κήπος, οι οποίοι παρόλο που δεν είναι πρωτεύοντες χώροι του ξενοδοχείου, αλλά βοηθητικοί. Η αποδοτική διαχείριση τους είναι πολύ σημαντική τόσο για την αισθητική του ξενοδοχείου, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας της μονάδας.

Για παράδειγμα, ο φωτισμός στο φουαγιέ, στους διαδρόμους, στις αίθουσες συνεδριάσεων, στο εστιατόριο, στο μπαρ, στις κοινόχρηστες τουαλέτες κ.ά., μπορεί να ελέγχεται με αισθητήρια παρουσίας - κίνησης ή μετρητές φωτεινότητας. Έτσι, ανάλογα με τον φυσικό φωτισμό ενός χώρου κατά της διάρκεια της ημέρας να υπάρχει και η επιθυμητή διαβάθμιση του φωτισμού του χώρου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας στη μονάδα, καθώς εξασφαλίζονται οι συνθήκες άνεσης, ανάλογα με την χρήση του κάθε χώρου, εκμεταλλευόμενοι τον φυσικό φωτισμό και τόσο όσο χρειάζεται από τον τεχνητό φωτισμό. Αυτή η αναλογία συνεχώς μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας, με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει συνεχώς τα επιθυμητά επίπεδα άνεσης.

Επίσης, ο συνδυασμός με τα συστήματα Σκίασης (Τέντες - Περσίδες) ελεγχόμενα από το ΚΝΧ μέσω αισθητηρίων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την εξοικονόμηση ενέργειας του ξενοδοχείου. Όσον αφορά το σύστημα Ψύξης /Θέρμανσης του ξενοδοχείου, θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται δεδομένα από αισθητήρες, ώστε το σύστημα να προσαρμόζεται στις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και να τις εκμεταλλεύεται, ώστε να επιτυγχάνει τις επιθυμητές συνθήκες άνεσης και ταυτόχρονα εξοικονόμησης ενέργειας. Για παράδειγμα θα μπορούσαν, ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, οι περσίδες να κλείνουν σταδιακά όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή και να ανοίγουν, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή, ώστε να υπάρχει αντιστάθμιση με το σύστημα Ψύξης /Θέρμανσης, γύρω από το επιθυμητό επίπεδο θερμοκρασίας.

Όσον αφορά την διαχείριση του φωτισμού του εξωτερικού χώρου, μπορούν και εκεί να δημιουργηθούν λειτουργίες που να αποσκοπούν στην αύξηση της αισθητικής και της καλαισθησίας του εξωτερικού χώρου του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα μπορεί με χρήση αστρονομικών χρονοδιακοπτών το σύστημα εξωτερικού φωτισμού να ενεργοποιείται/απενεργοποιείται ανάλογα με την δύση και την ανατολή του ηλίου. Επίσης, με τη βοήθεια αισθητήρων φωτεινότητας εξωτερικού χώρου, μπορεί ο εξωτερικός φωτισμός ανάλογα με την φωτεινότητα να ανάβει σε στάθμες σταδιακά μέχρι την επιθυμητή φωτεινότητα που έχει οριστεί από τον Διαχειριστή.

Τέλος, το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι ότι μέσω της κεντρικής διαχείρισης όλων των λειτουργιών του ξενοδοχείου από έναν κεντρικό Η/Υ, ένα tablet ή μια κεντρική οθόνη χειρισμού, μπορούν να δημιουργηθούν σενάρια φωτισμού του περιβάλλοντα χώρου, των εσωτερικών χώρων, του εστιατορίου, του μπαρ, του χώρου της πισίνας κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δημιουργηθούν πολύ όμορφα σενάρια για καθημερινές λειτουργίες ή ξεχωριστές στιγμές, όπως “Γενέθλια” στο  χώρο του μπαρ, “Παρουσίαση” στον συνεδριακό χώρο κ.ά. Κατά τα σενάρια αυτά ο εκάστοτε χώρος προσαρμόζεται για να εξασφαλίσει τις καλύτερες συνθήκες, ανάλογα την χρήση που εξυπηρετεί.