Έξυπνη Οικία – Smart Home

Ένα " Έξυπνο Σπίτι " είναι ένα σπίτι που προσαρμόζεται στις ανάγκες των χρηστών του και διευκολύνει την καθημερινότητα τους. Ένα τέτοιο σπίτι βοηθά εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα να ζείτε στο σπίτι σας ξεχωριστές εμπειρίες με άνεση και ασφάλεια.

Αυτό πραγματοποιείται με ένα σύνολο αυτοματισμών, οι οποίοι, χρησιμοποιώντας την πιο σύγχρονη και αξιόπιστη τεχνολογία Έξυπνων Κτιρίων «ΚΝΧ», παρέχουν όλες τις πληροφορίες της κατάστασης του κτιρίου, παίρνουν αποφάσεις και εκτελούν ενέργειες διευκολύνοντας την καθημερινότητα του χρήστη. Λειτουργίες, όπως η σκίαση, ο φωτισμός, η θέρμανση/ψύξη, ο εξαερισμός, ο συναγερμός, τα μέσα ψυχαγωγίας κ.α., λειτουργούν όλα κάτω από ένα ενιαίο σύστημα, με σκοπό τη δημιουργία των συνθηκών που ο χρήστης θέλει να ζει στο σπίτι του.

Σε μια εγκατάσταση Έξυπνου Σπιτιού, οι λειτουργίες του σπιτιού (φωτισμός, θέρμανση, σκίαση κ.ά.), μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με τρόπους που δεν θα μπορούσαν ποτέ σε μία συμβατική εγκατάσταση, καθώς όλες οι συσκευές του σπιτιού επικοινωνούν μεταξύ τους ενσύρματα ή ασύρματα, δημιουργώντας έτσι ένα έξυπνο δίκτυο κτιριακού αυτοματισμού.

Το δίκτυο αυτό συμπληρώνεται από ένα σύνολο αισθητήρων, οι οποίοι παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του χώρου και βοηθούν το σύστημα αυτοματισμού να προσαρμοστεί στις ανάγκες που έχει ορίσει ο χρήστης. Στην πραγματικότητα, ένα δίκτυο Έξυπνου Σπιτιού αποτελείται από πολλά διαφορετικά συστήματα, διαφορετικών τεχνολογιών, τα οποία επικοινωνούν, συνεργάζονται και διαχειρίζονται κάτω από ένα ενιαίο σύστημα, το KNX. Όλα αυτά ενοποιούνται και διαχειρίζονται από μια κοινή εφαρμογή, κοινούς διακόπτες ή οθόνη οπτικοποίησης του συστήματος και των λειτουργιών του.

Εξετάζοντας τις βασικές λειτουργίες ενός σπιτιού ξεχωριστά, γίνεται μετρήσιμη η αύξηση της λειτουργικότητας του σπιτιού, έναντι μιας συμβατικής ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Έλεγχος συστημάτων φωτισμού.
 • Έλεγχος όλων των φώτων του σπιτιού από οποιοδήποτε σημείο.
 • Ρύθμιση επιπέδων φωτισμού (dimming) για όλες τις λάμπες του σπιτιού.
 • Αυτοματοποίηση του φωτισμού των εξωτερικών χώρων με αστρονομικούς (ανατολής και δύσης ηλίου) ή απλούς χρονοδιακόπτες για εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Δυνατότητα αυτορρύθμισης επιπέδων φωτισμού, βάση επιθυμητών επιπέδων άνεσης σε συγκεκριμένους χώρους (π.χ. κουζίνα, τραπεζαρία), ανάλογα τον φυσικό φωτισμό.
 • Σενάρια φωτισμού και συμμετοχή φωτισμού σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως π.χ.:

- Σενάριο «Καληνύχτα», κατά το οποίο να σβήνουν όλα τα φώτα του σπιτιού, ενώ ανάβουν τα φωτάκια νυκτός.

- Σενάριο «Βλέπω τηλεόραση», κατά το οποίο να προσαρμόζεται ο φωτισμός του καθιστικού σε επίπεδα άνεσης για τον χρήστη, ενώ παράλληλα άλλα συστήματα προσαρμόζουν την λειτουργία τους για τον ίδιο σκοπό (π.χ. τηλεόραση, συστήματα ήχου, ρολά παραθύρων κ.ά.).

Σενάριο «Φεύγω»,κατά το οποίο να σβήνουν όλα τα φώτα του σπιτιού, ενώ θα ρυθμίζεται η θερμοκρασία σε χαμηλότερο επίπεδο για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω απουσίας, να απενεργοποιούνται συγκεκριμένες ηλεκτρικές καταναλώσεις (πχ. φούρνος, θερμοσίφωνο κ.ά.), να κλείνουν τα ηλεκτρικά ρολά και να ενεργοποιείται ο συναγερμός.

- Σε περίπτωση ανίχνευσης κίνησης από εξωτερικούς αισθητήρες κίνησης ή συναγερμού, ενεργοποίηση συγκεκριμένων ή όλων των φώτων για αποτροπή εισβολής, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργηθεί Σενάριο Προσομοίωσης Παρουσίας στο σπίτι με συμμετοχή των συστημάτων ήχου.

Έλεγχος συστημάτων σκίασης.
 • Χειρισμός συστημάτων ηλεκτρικών ρολών με το πάτημα ενός κουμπιού.
 • Δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης ρολών και σκιάστρων σε προκαθορισμένο επίπεδο, ανάλογα με εξωγενείς παράγοντες, όπως ο ήλιος και η βροχή.
 • Συμμετοχή των συστημάτων σκίασης σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως:

«Προσομοίωση Παρουσίας» όπου, κατά την πολυήμερη απουσία των χρηστών του σπιτιού. Τα συστήματα των ρολών μπορούν να ανοιγοκλείνουν σε προκαθορισμένες ώρες, κάνοντας το σπίτι να δείχνει απόλυτα κατοικήσιμο.

- «Καληνύχτα», κατά το οποίο να κλείνουν όλα τα ρολά του σπιτιού αυτόματα, ενώ ο φωτισμός και ο συναγερμός πραγματοποιούν τις δικές τους παραμετροποιήσεις.

Έλεγχος συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και εξαερισμού.

Ο αποδοτικός έλεγχος των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης είναι από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των Έξυπνων Σπιτιών.

Ένα Έξυπνο Σπίτι ρυθμίζει συνεχώς τις συνθήκες θερμοκρασιακής άνεσης του χρήστη, ανάλογα το προκαθορισμένο σημείο που έχει οριστεί. Λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως η εξωτερική και εσωτερική θερμοκρασία και η υγρασία, γίνεται η ενεργειακά αποδοτική διαχείριση των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού. Επίσης, ένα Έξυπνο Σπίτι μπορεί να «μάθει» τον τρόπο ζωής του χρήστη και να προσαρμοστεί σε αυτόν.

- Για παράδειγμα, να αυτορυθμίζεται σε χαμηλότερο επίπεδο, όταν ο χρήστης είναι στη δουλειά και να επανέρχεται στο επιθυμητό επίπεδο προτού ο χρήστης επιστρέψει κ.ά.

- Να ρυθμίζεται σε χαμηλότερη στάθμη ο κλιματισμός, εάν είναι ανοικτές οι μπαλκονόπορτες του χώρου κ.ά.

Ασφάλεια σπιτιού

Σε ένα έξυπνο σπίτι οι λειτουργίες ασφαλείας επεκτείνονται πολύ περισσότερο από το σύστημα συναγερμού. Είναι ένα ευφυές σύστημα, το οποίο «μαθαίνει» από τον τρόπο ζωής των χρηστών του, παρέχοντας συνθήκες ασφαλείας για όλα τα μέλη του.

Στις λειτουργίες ασφαλείας περιλαμβάνονται επίσης:

 • Συστήματα εποπτείας καμερών.
 • Φωτισμός ασφαλείας.
 • Σενάριο «Πανικού», κατά το οποίο μπορεί να ενεργοποιούνται όλα τα φώτα του σπιτιού.
 • Σενάριο «SOS», κατά το οποίο λαμβάνει ειδοποίηση ο χρήστης, ότι πρόσωπο που χρήζει φροντίδας αντιμετωπίζει δυσκολία ή κίνδυνο, απλά με το πάτημα ενός κοινού μπουτόν.
 • Σενάριο «Προσομοίωση παρουσίας», κατά την περίοδο που ο χρήστης λείπει διακοπές.
Συστήματα Ψυχαγωγίας.

Ο χειρισμός των συστημάτων ήχου και εικόνας σε ένα έξυπνο σπίτι γίνεται πολύ απλός, με το πάτημα ενός πλήκτρου, μέσω οπτικοποίησης σε εφαρμογή ή υπολογιστή ή με χρήση φωνητικών εντολών στον προσωπικό σας βοηθό (Alexa, Google Assistant κ.ά.).

Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν σε πιο σύνθετα σενάρια, όπως ο χρήστης επιθυμεί, καθώς οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Διαχείριση και Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Ένα Έξυπνο Σπίτι είναι ένα «πράσινο» σπίτι, καθώς είναι δυνατή η παρακολούθηση κατανάλωσης ενέργειας σε πραγματικό χρόνο και η λήψη αποφάσεων για τη λειτουργία του κτιρίου, σύμφωνα με τους περιορισμούς και τα επίπεδα άνεσης του χρήστη.

Επίσης, είναι εφικτός ο χρονοπρογραμματισμός συγκεκριμένων καταναλώσεων σε ώρες με χαμηλή «ταρίφα» ρεύματος ή σε περιπτώσεις νυχτερινού ρεύματος, τις αντίστοιχες ώρες.

Τέλος, τα συστήματα Έξυπνων Σπιτιών συνδυάζονται πολύ αποτελεσματικά με συστήματα Αυτοπαραγωγής Ενέργειας (NET - Metering) ή αυτόνομα συστήματα. Αυτό, διότι είναι δυνατή η βελτιστοποίηση διαχείρισης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από τα συστήματα Αυτοπαραγωγής και η παρακολούθηση της καλής λειτουργίας τους.

Οπτικοποίηση και Έλεγχος

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα σύστημα Έξυπνου Σπιτιού είναι στην πραγματικότητα διαφορετικά συστήματα και τεχνολογίες, τα οποία λειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου και εποπτείας. Τέτοια συστήματα είναι όλα τα παραπάνω, τα οποία μπορούν να ελέγχονται από φυσικούς διακόπτες και μπουτόν στο σπίτι, κάνοντας όλες τις λειτουργίες που αναφέρθηκαν.

Μπορούν επίσης να ελέγχονται από φωνητικές εντολές (π.χ. Alexa)ένα ή περισσότερα σημεία κεντρικού ελέγχου, όπως οθόνες οπτικοποίησης στον χώρο και online εφαρμογή με οπτικοποίηση του σπιτιού.

Έτσι, δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα να έχει όλο τον χειρισμό του σπιτιού του σε μία εφαρμογή στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή του. Σε αυτή την εφαρμογή μπορεί να υπάρχει οπτικοποίηση κάθε χώρου του σπιτιού χωριστά και των διαθέσιμων λειτουργιών του, όπως επίσης και χειρισμός των κεντρικών λειτουργιών του σπιτιού.

Τέλος, πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο χρήστης μπορεί να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης του σπιτιού του, των καμερών, ειδοποιήσεις με e-mail ή sms για προκαθορισμένα συμβάντα κ.ά.